CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 31 December 2013

Unplanned "honeymoon" in London


Salam


Entry penutup bagi tahun 2013 bagi blog Spaghetti Kuah Percik Sushi Cicah Budu ini ialah entry unplanned 'honeymoon' di London, UK (2-5 Nov 2013) and Tolouse, France (7-9 Nov 2013). Kenapa unplanned? sebabnya I kena pergi sana atas urusan kerja dengan another guy lecturer from my department. Tapi macam tak berapa manis pulak nak pergi berdua sampai seminggu kat sana, so I paksa hubby ikut I pergi sana. So terpaksa lah hubby bayar tiket dia sendiri dan temankan I pergi academic visit to a few universities and institutions while we were there.

+- view from the airplane's window -+


Anak-anak pulak kitorang terpaksa hantar balik duk kampung dengan Tok Umi kat Pahang. Nasib baik masa tu adik hubby masih dalam pantang, so dia lah yang tolong susu kan SN Jr yang lansung tak nak minum botol sepanjang seminggu mommy kena outstation tu. Abg SN pulak enjoy his stay in kampung sebab ramai kawan (sepupu2 hubby yang kecik2) dan jugak banyak animals (rooster,duck, cow, goat, tortoise, eagle, porcupine..u named it..semua ada kat kampong hehe). Mommy yang poyo2 sedih teringat anak2, diorang enjoy je duk kampung...skype pon kejap je sebab nak cepat2 sambung main hohoho.

+- nampak tu abg SN siap pegang eagle -+


Anyway, moh kita sembang pasal jalan2 kat sana. Cerita ceriti pergi kerja tak payah kot mention kat sini, kita cerita tang jalan2 je la eh. So here are some of the places yang sempat kitorang singgah during the 3 days 2 nights stay in London :-

Bicester Village is an outlet shopping centre on the outskirts of Bicester, a town in Oxfordshire, England. A must visit place for Shopaholics. Masa I pergi tu sale banyak jugak although tak segila sales during Boxing Day but still worth it. Orang shopping kat dalam Clarks macam kan kat pasar malam je, main campak2 je kasut. Kat dalam Prada pon ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nak mampus manusia, pilih2 beg macam bag tu harga sepuluh dua je padahal paling murah pon RM2K hoih.

+- paksa one passersby to take our pic LOL -+

Kitorang pergi hari Ahad sebab sampai kat UK Sabtu malam tu. Bicester is about 1 and 1/2 hour car ride from London, nasib baik ada kawan I ex-USM mate yang tengah buat PhD kat sana i.e. Bibi sudi bawak kitorang ke sana. Stay kat Bicester dari tengahari sampai ke malam, lepas tu balik London singgah makan sedap kat restoran Pakistan.

+- thanks Bibi, Faiz & Aisya Zara for the kind hospitality -+

Pusing2 London City petang Isnin 4th Nov lepas balik dari academic visit. We were able to visit few places only since it's getting dark early during the autumn season. Naik tube je pusing2 London city to visit some of the points of interest there. 

+- bukti dah sampai London ialah red phone booth *walaupun kat Msia pun dah berlambak ada red photo booth ni* -+

 +- London eye, ambik gambar kat bawah je -+

 +- The EDF Energy London Eye is a major feature of London's skyline. It is the world's highest observation wheel, with 32 capsules, each weighing 10 tonnes, and holding up to 25 people. -+

+- Big Ben -+

+- Notting Hill Gate and Harrods -+

Then we opt for city cruise to the Tower of London and London Bridge is falling down..falling down. As we arrived there quite late so we weren't able to enter the Tower of London *nasib baik, I tak suka masuk tempat2 misteri & gelap cenggitu sebab nanti malam mesti teringat2 sampai mimpi ngeri*.

+- by the Thames River -+ 

 +- city cruises -+

+- Tower of London, one of the world's most famous buildings. Famous for its 900-year history as a royal palace, prison and place of execution, arsenal, jewel house and zoo! -+ 

+- London Bridge is falling down..falling down -+


Yang paling best masa kat London ialah shopping di Primark. Baju budak2 ada yang harga 2£ (RM10) je so mommy dengan daddy borong baju budak berdua tu je la sebab asyik teringat kat diorang. We went to Primark at night sebab Primark kan tutup lambat, tu pon ramai lagi umat manusia kat dalam tu. 

 +- Primark closed at 11p.m, gigihlah mommy & daddy heret kaki nak shopping baju anak2 walaupun dah letih -+

+- balik hotel semula naik bas 2 tingkat ni, siap duk tingkat atas nak tengok pemandangan -+


(3) Arsenal Stadium (Emirates)
Since our flight to Toulouse is at 4pm on the 5th Nov, we decided to pay a visit at Arsenal Stadium. Yes, pay a visit la because you have to pay to enter the stadium for the tour inside hehe. I'm an MU fan but hubby is a big fan of Arsenal, maka ikutkan je lah niat hati dia tu. Plus, considering that hubby dah sudi temankan I datang kerja so I pun kena lah sudi temankan hubby pergi ke tempat yang dah lama dia impikan nak pergi ni.

 +- eh tadi kata terpaksa temankan, why I punya pose lagi gedsss dari hubby eheh -+

 +- ececece, bajet Arsene Wenger la tu -+

 +- no 9 -+

+- mak incik berangan RVP eh cop..RVP dah gi MU la..ekekeke -+ 

+- padang tengah di bersihkan, tu yang penuh kren kat belakang kitorang tu -+ 

+- press conference before match -+


For the 3 days 2 night stay in London, we stayed at the Royal Eagle Hotel nearby to the Paddington station. Tapi tak best sebab takde wifi free, kalau nak guna wifi kena bayar 10£ for 24 hours usage. Cuma yang bestnya sebab kat area depan hotel tu ada 2-3 kedai halal macam Halal Chinese Food dan Halal Kebab. Even kat convenient store pun ada jual halal sandwidch for breakfast, so bab makan memang tak lah masalah besar macam kat Jepun hehe.

 +- tak terserempak pulak dengan Paddington Bear lalu lalang kat sini -+


Alhamdulillah, although we misses both SNs so much but we took it as an unplanned 'honeymoon' trip which is good to give both of us some time alone to be with each other without having to be worried about who's turn is it to wash the boys' poo hehehe.

+- S ♥ N -+


Psssttt : next entry sambung cerita jalan2 kat Tolouse, France pulak.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

4 words of wisdom & comments:

Rai Ourkizuna said...

waaa..jelesnyaaa.. sesekali mcm ni best jugak kan..

i wish my boss ada projek nak hantar i pegi uk.. or at least nihon pun takpe.. i tak demand.. waakaka

Coffee Mama said...

Hi Yatie! Syoknyer jalan2 :-) I suka skodeng blog u baca entri jalan2 & masak2..hehehe..

yatie chomeyl said...

Rai : Insya Allah, hopefully boss u baca la komen u ni hahahaha

Coffee Mama : klu gitu i nak buh entri jalan2 je la ngeeee

Eliss Mie said...

wah bestnya. menyelam sambil minum air gitu. untung2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...